Vliegangst

Vliegangst is een veelvoorkomend probleem dat vele mensen ervan weerhoudt om te reizen per vliegtuig. Het kan variëren van lichte nervositeit tot extreme paniek en kan zowel voorafgaand als tijdens de vlucht optreden. Als ademcoach kan ik helpen bij het beheersen van deze angst door middel van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe de ademhaling en angst met elkaar verbonden zijn. Wanneer we angstig zijn, wordt ons ademhalingssysteem geactiveerd en ademen we vaak sneller en oppervlakkiger. Dit kan leiden tot hyperventilatie, waarbij het lichaam te veel zuurstof binnenkrijgt en koolstofdioxide uitademt. Dit kan leiden tot: duizeligheid, tintelingen in handen en voeten en een gevoel van verstikking, waardoor de angst nog verder toeneemt.

Door middel van ademhalingsoefeningen kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken en het lichaam helpen ontspannen. Een van de meest effectieve technieken is de buikademhaling, waarbij we de ademhaling richten op de buik in plaats van de borst. Dit kan door middel van een hand op de buik te plaatsen en te voelen hoe deze omhoog komt bij de inademing en weer naar beneden gaat bij de uitademing. Deze techniek helpt bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van spanning in het lichaam.

Hieronder deel ik graag nog een aantal tips met je:
1. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je hartslag te verlagen en je ademhaling te kalmeren, waardoor je angst en stress verminderen.
2. Vermijd cafeïne en alcohol voordat je gaat vliegen, omdat deze stoffen de neiging hebben om angstgevoelens te verergeren en je ademhaling te versnellen.
3. Visualiseer rustgevende beelden in je geest terwijl je ademt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je op een rustige, mooie plek bent, zoals op het strand of in een bos.
4. Luister naar ontspannende muziek of geleide meditaties terwijl je ademhalingsoefeningen doet.

Met deze tips kan vliegangst beheersbaar worden gemaakt en kan men weer ontspannen op vakantie gaan. Het is belangrijk om te beseffen dat angst niet iets is om je voor te schamen en dat er hulp beschikbaar is. Ben jij klaar om je vliegangst te overwinnen?!

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.