Verlicht oor en hoofdpijn tijdens het vliegen

Het gevoel van pijn en druk in de oren tijdens het vliegen is een bekend ongemak dat velen van ons ervaren. De combinatie van veranderingen in luchtdruk en de afgesloten cabineomgeving kan leiden tot ongemakkelijke oor- en hoofdpijn. Gelukkig biedt bewuste ademhaling verlichting en helpt het om deze onaangename sensaties te verminderen.

Hoe ontstaat de pijn en druk?

Het binnenstappen van een vliegtuig zet een reeks veranderingen in gang die de oren kunnen beïnvloeden. Bij het stijgen of dalen verandert de luchtdruk in de cabine, wat kan leiden tot ongemak in de oren. Het onvermogen van de oren om snel genoeg aan deze veranderingen aan te passen, creëert drukverschillen die zich uiten in pijn en spanning.

Ademhaling als sleutel tot verlichting

Bewuste ademhaling is een krachtig instrument om deze pijn en druk te verminderen en zelfs te voorkomen. Hier zijn een paar ademoefeningen die je kunt proberen tijdens je volgende vlucht:

 1. Diepe buikademhaling:
  • Adem in door je neus, laat je buik uitzetten.
  • Adem langzaam uit door je mond, laat je buik terugtrekken.
  • Herhaal dit proces en concentreer je op rustige, diepe ademhaling.
 2. Valselengetraining:
  • Sluit je mond en knijp je neus dicht.
  • Probeer zachtjes lucht uit te ademen, alsof je probeert te niezen.
  • Dit helpt om de druk in de oren te egaliseren.

Waarom werkt ademhaling?

Bewuste ademhaling helpt de druk in het middenoor te reguleren. De buis van Eustachius, die het middenoor verbindt met de achterkant van de neus en de keel, kan door gecontroleerde ademhaling geopend worden. Hierdoor kan de lucht vrij stromen, waardoor de drukverschillen worden verminderd.

Ademen voor comfortabel vliegen

Of je nu een frequente reiziger bent of af en toe de lucht in gaat, bewuste ademhaling kan het verschil maken tussen ongemak en comfort. Voeg deze ademoefeningen toe aan je reisroutine en ontdek hoe eenvoudige ademtechnieken je kunnen helpen om met gemak door de lucht te zweven, vrij van oor- en hoofdpijn.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.