Verbonden ademen

Ademen is een van de meest fundamentele aspecten van ons mens-zijn. Het is een autonome handeling die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat als ik je vertel dat er een diepere manier van ademen is, een methode die verder gaat dan het fysieke en ons in contact brengt met onze innerlijke wereld? Dat is waar “verbonden ademen” om de hoek komt kijken.

In deze blog duiken we dieper in de betekenis van verbonden ademen, de effecten ervan op ons welzijn en hoe je het kunt integreren in je dagelijkse leven.

Wat is verbonden ademen?

Verbonden ademen is letterlijk wat de naam suggereert: inademen en uitademen zonder pauzes. Na het uitademen neem je direct weer een inademing. Er ontstaat een vloeiende stroom van lucht, een continue cyclus van ademen. Deze verbinding tussen in- en uitademing creëert een gevoel van eenheid en harmonie.

De mind en verbonden ademen

Vaak zijn we gewend om “met ons hoofd” te ademen. We tellen, sturen, en zijn bewust bezig met onze ademhaling. Dit noemen we mindful ademen, en het brengt ons in het huidige moment. Maar verbonden ademen gaat verder dan dat. Het nodigt ons uit om voorbij de mind te gaan, voorbij het denken en analyseren.

Onze mind, gericht op veiligheid, kan ons afsluiten van onze innerlijke signalen. We verliezen het contact met ons lichaam en onze emoties. Verbonden ademen doorbreekt deze barrière. Slechts vijf tot tien minuten van bewust verbonden ademen kunnen ons naar diepere lagen van ons mens-zijn brengen.

Hyperventilatie of natuurlijke ademflow?

Verbonden ademen lijkt op het eerste gezicht misschien op hyperventilatie. We ademen dieper, voller en sneller dan normaal, zonder pauzes. Het voelt misschien tegennatuurlijk, maar eigenlijk is het dat niet. Baby’s worden geboren met een natuurlijke verbonden ademhaling, en veel andere zoogdieren ademen op dezelfde manier.

Deze vorm van ademen is perfect afgestemd op ons ademhalingsstelsel. Het herstelt onze natuurlijke ademflow, waardoor we vrij kunnen ademen in een ontspannen lichaam. Ademhalen gaat immers over ruimte maken, zowel fysiek als emotioneel.

Conclusie

Verbonden ademen is meer dan een ademtechniek; het is een reis naar binnen. Het opent de deur naar diepere lagen van bewustzijn en helpt ons contact te maken met onszelf en onze omgeving. Dus waarom niet eens proberen?

Raadpleeg altijd een professional voordat je nieuwe ademtechnieken probeert, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.