Verbeterde mobiliteit en flexibiliteit door de adem

Wat als ik je vertelde dat er een eenvoudige, maar krachtige tool is die je kunt integreren in je beweegroutine om je mobiliteit en flexibiliteit te vergroten? Dat is precies wat ademhaling kan doen.

De kracht van ademen in samenspel met beweging

Ademen is vaak meer dan een automatische handeling; het kan een bewuste begeleiding zijn voor je lichaam. Door de adem te verbinden met je beweegpatronen, ontstaat er een synergie die deuren opent naar verbeterde mobiliteit en flexibiliteit.

Bewust ademen

 1. Diepe Buikademhaling:
  Begin met bewust ademen in je buik. Laat je buik uitzetten bij inademing en samentrekken bij uitademing. Dit activeert het diafragma en opent de weg naar een diepere ademhaling.
 2. Synchronisatie van de adem en beweging:
  Breng je adem in lijn met je bewegingen. Bijvoorbeeld, adem in terwijl je je armen omhoog brengt en adem uit terwijl je naar beneden gaat. Synchroniseer de ademhaling met de natuurlijke stroming van de beweging.
 3. Verlengde je uitademing:
  Vooral tijdens stretching, vertraag de uitademing. Dit helpt bij het ontspannen van spieren en weefsels en vergroot de rek.

De voordelen van ademhaling in beweging

 1. Gewrichtsopening:
  Door bewust te ademen, stroomt er meer zuurstof naar de gewrichten, waardoor ze soepeler en opener worden.
 2. Spierontspanning:
  Diep ademen helpt bij het verminderen van spierspanning. Bewuste ademhaling tijdens stretching verhoogt de effectiviteit ervan.
 3. Verbeterde circulatie:
  Ademen in lijn met beweging stimuleert de bloedsomloop, waardoor voedingsstoffen gemakkelijker naar de spieren worden getransporteerd.

Praktische tips

 1. Warming-up:
  Voordat je begint met intensievere bewegingen, neem even de tijd voor een mindful warming-up waarbij je bewust ademt.
 2. Stretch met aandacht:
  Tijdens het stretchen, adem in terwijl je je spieren aanspant en adem langzaam uit terwijl je de stretch verdiept.
 3. Yoga en Tai chi:
  Deze sporten benadrukken de verbinding tussen ademhaling en beweging. Overweeg het toevoegen van yoga of tai chi aan je routine.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.