Hoe bewuste ademhaling jetlags ontknoopt

Het betreden van een vliegtuig en plotseling in een andere tijdzone belanden, een ervaring die ons bekend is. De prijs die we betalen voor het verkennen van verre oorden komt vaak in de vorm van een jetlag. Laten we kijken wat een jetlag veroorzaakt, wat het precies is, en hoe bewuste ademhaling een geheime kracht kan zijn om de vermoeidheid te verminderen en ons te helpen ons aan te passen aan de nieuwe tijd.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is geen simpel ongemak, het is een gevolg van ons lichaam dat worstelt om zich aan te passen aan een abrupte verandering in de dag-nachtcyclus. Het kan resulteren in symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en algemene desoriëntatie. Maar waarom gebeurt dit?

Hoe ontstaat een jetlag?

Onze interne klok, ook bekend als het circadiaanse ritme, regelt onze slaap-waakcyclus en andere essentiële lichaamsfuncties. Wanneer we snel door meerdere tijdzones reizen, raakt deze interne klok gedesynchroniseerd met de externe tijd, wat leidt tot een jetlag. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen, en gedurende deze periode ervaren we de bekende symptomen van ontregeling.

Bewuste ademhaling

Hier komt bewuste ademhaling in beeld als een krachtige tool om de aanpassing te vergemakkelijken. Door gerichte ademoefeningen kunnen we het lichaam helpen bij het reguleren van de circadiaanse ritmes en de effecten van een jetlag verminderen.

Ademen voor jetlag verlichting:

 1. Diepe buikademhaling:
  • Adem langzaam in door je neus en voel je buik uitzetten.
  • Adem langzaam uit door je mond, en laat je buik weer terugtrekken.
  • Herhaal dit proces om ontspanning te bevorderen.
 2. 4-7-8 Ademhaling:
  • Adem in gedurende 4 tellen.
  • Houd je adem in gedurende 7 tellen.
  • Adem uit gedurende 8 tellen.
  • Herhaal dit enkele malen voor rust en kalmering.

Waarom werkt de ademhaling?

Bewuste ademhaling reguleert niet alleen de fysiologische reacties van het lichaam, maar het kan ook helpen bij het resetten van de interne klok. Het bevordert ontspanning, vermindert stress en helpt bij het herstellen van een gezond slaap-waakpatroon.

Adem door de tijdzones

Dus, de volgende keer dat je door de lucht reist en de effecten van tijdzones voelt, probeer dan eens de bewuste ademhaling.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.