Geen erfelijkheid, maar wel invloed van omgeving

Het is een veelvoorkomende vraag: is een ontregelde ademhaling erfelijk? Mensen die zich al sinds hun kindertijd bewust zijn van hun snelle ademhaling of die al op jonge leeftijd klachten ervaren die hiermee verband houden, vragen zich begrijpelijkerwijs af of dit misschien genetisch bepaald is. Maar het antwoord is waarschijnlijk anders dan je zou verwachten. Hoewel ouders zeker invloed hebben op de ademhaling van hun kinderen, is een snelle ademhaling hoogstwaarschijnlijk niet genetisch overdraagbaar. Dit betekent dat ouders, ongeacht hun eigen ademhalingspatronen, hun kinderen niet automatisch belasten met een erfelijke aanleg voor een versnelde ademhaling. Dus wat zijn dan de oorzaken van een ontregelde ademhaling op jonge leeftijd?

Het is bekend dat een te snelle ademhaling al bij jonge kinderen voorkomt, vooral bij diegenen die moeite hebben met concentratie en autoriteit. Drukke, onrustige kinderen zijn vaak geneigd tot een versnelde ademhaling. Ouders en volwassenen kunnen achteraf hun eigen onrustige jeugd toeschrijven aan ingrijpende gebeurtenissen, zoals echtscheidingen, verhuizingen of sterfgevallen. Maar in de praktijk blijkt dat kinderen met een ontregelde ademhaling een breed scala aan achtergronden hebben. Wat bijna altijd een rol speelt, is een huiselijke omgeving waarin emoties hoog oplopen. Communicatie van emoties, vaak met een zekere intensiteit, wordt beschouwd als een risicofactor voor latere psychische problemen volgens gangbare opvattingen.

Voor volwassenen die terugkijken op een turbulente jeugd en patronen herkennen, kan dit inzicht een motivatie zijn om serieus aan de slag te gaan met ademhalingsoefeningen. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn, vooral als je al lange tijd een ontregelde ademhaling hebt. Het kost tijd om de ademhalingstechnieken onder de knie te krijgen en er echt de voordelen van te ervaren. Maar onthoud ook dat er veel te winnen valt, zelfs als je al lange tijd verkeerd ademt. Geef het een serieuze kans en ontdek hoe het je welzijn ten goede kan veranderen.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.