Dieper slapen en ontspannen tijdens de overgang

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, markeert het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw. Gemiddeld begint deze fase rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar, hoewel het moment kan variëren. Het komt door veranderingen in de hormoonproductie, met name een daling van oestrogeen en progesteron. Deze hormonale verschuivingen brengen een scala aan fysieke en emotionele veranderingen met zich mee, die uniek zijn voor elke vrouw.

Symptomen van de overgang:

 • Opvliegers
 • Nachtelijk zweten
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid

Slaapproblemen en de overgang

Een van de meest ingrijpende uitdagingen is de verstoring van de slaap. Velen ervaren moeilijkheden bij het in slaap vallen of doorslapen, wat de algehele kwaliteit van de slaap beïnvloedt. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en heeft een impact op het welzijn.

Tips voor de slecht slapen:

 1. Blauw licht vermijden:
  Beperk blootstelling aan blauw licht, vooral voor het slapengaan. Schermen van apparaten zoals telefoons en laptops zenden blauw licht uit dat de productie van melatonine, het slaaphormoon, kan verstoren.
 2. Geen cafeïne en theïne:
  Vermijd cafeïne en theïne, vooral in de uren voor het slapengaan. Deze stimulerende middelen kunnen de slaap verstoren.
 3. Yoga voor ontspanning:
  Het beoefenen van rustgevende yoga kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Yogahoudingen en ademhalingstechnieken kunnen de overgangssymptomen verlichten.
 4. Ademoefeningen voor kalmering:
  Gerichte ademhalingsoefeningen zijn een waardevol hulpmiddel. Diepe buikademhaling en langzame uitademingen kunnen het parasympathische zenuwstelsel activeren, wat ontspanning bevordert.

Diepe ademhalingsoefening voor de overgang:

 • Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling.
 • Adem diep in door je neus, voel je buik uitzetten, houd even vast, en adem langzaam uit door je mond.
 • Herhaal dit enkele minuten.

Conclusie

De overgang mag dan wel uitdagingen met zich meebrengen, maar met bewuste keuzes en aandacht voor je ademhaling kun je de impact op je slaap en algehele welzijn verminderen. Zie de overgang als een kans voor zelfzorg en ontdek hoe ademhaling een sleutelrol kan spelen in deze transformerende fase van het leven.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.