De kracht van mond aftapen

Ademen is de meest fundamentele levensfunctie, maar we realiseren ons zelden hoe de manier waarop we ademen ons welzijn kan beïnvloeden. Een nieuwe ontwikkeling in de wereld van ademhalingsoefeningen is het gebruik van mond afplakken als een effectieve techniek om de ademhaling te optimaliseren en tal van voordelen voor de gezondheid te bieden.

Wat is precies je mond aftapen?

Je mond aftapen is een eenvoudige maar krachtige techniek waarbij je ’s nachts je mond afplakt met speciaal ontworpen tape, zoals microporeuze chirurgische tape of ademtape. Hierdoor wordt neusademhaling bevorderd en wordt ademen via de mond voorkomen.

De voordelen van mond aftapen

 1. Optimaliseert de neusademhaling: Neusademhaling is de natuurlijke en gezonde manier van ademen. Het zuivert de lucht, verwarmt deze en voorziet deze van stikstof, wat de zuurstofopname verbetert.
 2. Verbeterde slaapkwaliteit: Mond aftapen kan helpen bij slaapproblemen, waaronder snurken en slaapapneu, door de ademhaling te normaliseren.
 3. Meer energie: Neusademhaling verbetert de zuurstofstroom naar de cellen, wat kan resulteren in meer energie en alertheid gedurende de dag.
 4. Stressvermindering: Neusademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat helpt bij stressvermindering en ontspanning.
 5. Verbeterde focus en concentratie: Een goede ademhaling via de neus kan de hersenfunctie verbeteren, wat resulteert in betere concentratie en focus.
 6. Verhoogde weerstand tegen ziekten: Neusademhaling kan het immuunsysteem versterken en de weerstand tegen ziekten vergroten.

Hoe gebruik je de tape?

Het gebruik van het tape is eenvoudig:

 1. Kies de juiste tape: Gebruik microporeuze chirurgische tape of speciaal ontworpen ademtape.
 2. Plaats de tape ‘s nachts: Plaats de tape over je mond voordat je gaat slapen (vermeid een vette crèmes en lippenbalsems).
 3. Adem normaal door je neus: Laat de tape je niet belemmeren om normaal door je neus te ademen.
 4. Verwijder de tape ’s ochtends: Verwijder de tape voorzichtig ’s ochtends, dit kan eventueel met water of biologische olie. 

Wennen aan mond aftapen

Als je je mond aftapen spannend vindt, kun je het volgende proberen:

 • Begin met korte sessies, bijvoorbeeld 15-30 minuten, om eraan te wennen.
 • Doe dit terwijl je ontspannen bent, zoals tijdens het lezen of tv-kijken.

Je mond aftapen is een eenvoudige maar effectieve manier om je gezondheid en welzijn te optimaliseren door de kracht van neusademhaling te benutten. Als je op zoek bent naar een eenvoudige en natuurlijke manier om je ademhaling te verbeteren en je algehele gezondheid te ondersteunen, overweeg dan om mond aftapen op te nemen in je dagelijkse routine. Het kan een verandering zijn in hoe je je voelt en functioneert, zowel overdag als ’s nachts.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.