Covid-19 en adem

In de afgelopen twee jaar heeft COVID-19 de hele wereld in zijn greep gehouden. Naast de vele slachtoffers die het virus heeft gemaakt, zijn er ook mensen die langdurige klachten blijven houden na hun herstel, dit wordt ook wel long covid genoemd. In deze blog wil ik graag uitleggen hoe de ademhaling hierbij een rol speelt en wat de voordelen kunnen zijn van ademhalingsoefeningen voor mensen die last hebben van long covid.

Long covid is een aandoening waarbij mensen na hun herstel van COVID-19 nog maandenlang klachten blijven houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, duizeligheid en concentratieproblemen. Hoewel de exacte oorzaak nog niet bekend is, wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van de ademhaling bij deze aandoening.

Een van de mogelijke verklaringen voor de klachten van long covid is dat het virus schade heeft aangericht aan de longen en het ademhalingssysteem. Dit kan leiden tot een verminderde longfunctie en een verstoorde ademhaling. Ook kan het zijn dat de stress die gepaard gaat met het ziekteproces en de langdurige klachten bijdraagt aan een verhoogde spierspanning en vermoeidheid.

Het is daarom belangrijk om te werken aan het verbeteren van de ademhaling en het ontspannen van de spieren bij mensen met long covid. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Door bewust te ademen en de ademhaling te vertragen en te verdiepen, geef je het lichaam het signaal dat er geen gevaar is en dat het kan ontspannen. Dit kan leiden tot een vermindering van stress en spierspanning, waardoor klachten kunnen verminderen.

Een voorbeeld van een ademhalingsoefening die geschikt is voor mensen met long covid is de buikademhaling. Hierbij adem je rustig en diep in door je neus en laat je je buik uitzetten als een ballon. Vervolgens adem je langzaam en gecontroleerd uit door je mond en trek je je buik weer in. Door dit een aantal keer achter elkaar te herhalen, merk je al snel dat je rustiger wordt en dat de spanning in je lichaam afneemt.

Naast het verminderen van klachten kan het beoefenen van ademhalingsoefeningen ook andere voordelen hebben voor mensen met long covid. Zo kan het bijdragen aan een verbeterde slaap en een betere concentratie. Ook kan het helpen bij het herstellen van de longfunctie en het opbouwen van conditie.

Tot slot wil ik benadrukken dat ademhalingsoefeningen geen vervanging zijn voor medische behandelingen bij long covid. Het is belangrijk om altijd in overleg te gaan met een arts of fysiotherapeut voordat je begint met ademhalingsoefeningen. Maar door bewust te ademen en te werken aan ontspanning van het lichaam, kunnen mensen met long covid mogelijk wel een bijdrage leveren aan hun herstel.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.