Box Breathing

Een van de meest effectieve ademhalingstechnieken die specifiek geschikt is voor militairen en iedereen die stress wil verminderen en prestaties wil verbeteren, is de Box Breathing-techniek.

Hoe doe je Box Breathing?

 1. Ga in een comfortabele houding zitten of liggen.
 2. Sluit je ogen en ontspan je spieren.
 3. Adem rustig in door je neus gedurende een telling van vier seconden.
 4. Houd je adem vier seconden vast.
 5. Adem gedurende vier seconden langzaam uit door je mond.
 6. Houd je adem vier seconden in, zonder in te ademen.
 7. Herhaal dit proces gedurende meerdere cycli, bij voorkeur 4-6 keer.

Waarom is Box Breathing goed?

Box Breathing is effectief om verschillende redenen:

 1. Stressvermindering: De bewuste, langzame ademhaling kalmeert het zenuwstelsel en vermindert stresshormonen zoals cortisol.
 2. Focus en concentratie: Deze techniek verbetert de zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat de focus en concentratie verhoogt, essentieel in stressvolle situaties.
 3. Regulatie van emoties: Box Breathing helpt bij het beheersen van emoties en kan helpen bij de behandeling van angst en PTSS.
 4. Verbeterde prestaties: Door de verbeterde zuurstoftoevoer naar spieren en organen kan deze techniek fysieke prestaties verbeteren.

Geschiedenis van Box Breathing

Het was Dr. Andrew Weil, een vooraanstaande arts op het gebied van holistische gezondheid en integratieve geneeskunde, die Box Breathing bekendmaakte aan een breder publiek. Zijn boeken en lezingen hebben deze techniek in de mainstream gebracht en hebben laten zien hoe waardevol deze ademhalingsoefening kan zijn voor stressvermindering en algeheel welzijn.

Of je nu in het leger dient of gewoon op zoek bent naar een manier om stress te verminderen en je prestaties te verbeteren, Box Breathing is een krachtige tool die je kunt toevoegen aan je leven.

Ontdekken wat bewust ademen voor jou kan betekenen?

Met dit gratis e-book help ik jou om de kracht van adem te (her)ontdekken, voor een betere gezondheid en meer rust in je leven.